Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ЕНЕРГИИТЕ И ГЛАВАТА

ГЛАВАТА НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ЕНЕРГИИТЕ И ГЛАВАТА




Дръжте главата си винаги права, защото давате възможност на теченията или енергиите, които идат от слънцето, да минат свободно през дробовете. Също така ходете изправени, не се прегърбвайте. 85-288.



Изобщо теченията в лявата страна на главата у човека показват, че му липсва нещо. Теченията в дясната страна на главата му, показват, че той е свързан със слънцето. 74.4-275.



В горната част на главата, което е покрита с косми, има повече положителни, морални енергии. 76.4-71.



Някой си хване главата с ръцете и я клати. Ние знаем, какво означава това, Ние няма да го питаме, защо си клати главата, но разбираме законите. Ако го питаме, той ще каже: не зная, тъй ми иде. Висшето съзнание иска да му каже: Твоите работи се оплетоха, понеже ти не постъпи разумно - несправедливо постъпи и затова главата ти тегли. Друг някой си маха главата и нему висшето съзнание иска да каже: Няма да гледаш надолу, нагоре ще гледаш! Той си клати главата нагоре-надолу, понеже между ума и сърцето има борба. Вашето съзнание казва, че низшата енергия трябва да се превърне във висша; затова, за да разреши въпроса правилно, ще гледа нагоре. 75.4-280.



Енергията от задната част на главата се уравновесява с енергията от предната част на главата, Предната част е повече магнетична, а задната повече динамична, електрическа. Когато се обидите силно, вие ще усетите едно малко сгорещяване в задната част на главата си и когато преживеете едно меко чувство, ще усетите слабо разширение отпред на главата, в център на въображението си, като същевременно и под лъжичката си ще усетите едно успокоително състояние. Значи, това място под лъжичката е свързано с горната част на главата.75.4-232.



Когато енергията (на тялото) отива към умствения свят, главата постепенно се разраства. 41.28-5.



Ако във вас се проявява обикновения живот и ходите гологлави, а слънцето е към обяд, непременно ще имате слънчев удар; защото тази Божествена енергия ще мине през земята, ще промени някои вибрации и ще образува сгорещяване в мозъка. Значи, щом имате слънчев удар, вие сте прекарали тази енергия през земята и затуй имате удар. Обаче, ако във вас имате съзнателния живот, настроени сте любовно към всички живи същества, вие ще превърнете тази енергия в „акаша”, ще усещате в себе си една велика, приятна, Божествена музика, а по цялото тяло ще се носи един велик трепет и ще искате да предадете енергията на всички хора. Всичко туй ще бъде във вас, ако имате съзнателен живот. Тази енергия вие ще я чувствате и през нея ще се предават мислите на всички разумни същества. Животът на всички същества, които ви обикалят в далечното пространство, ще ви се предаде с бързината на слънчевия лъч, и вие ще се чувствате, че сте един гражданин на това велико Царство. И като погледнете на този велик свят, вие ще бъдете радостни, всичко ще ви причинява радост. Това е новият живот. 6-73.



Гледай кадилниците ви и маслениците ви да бъдат пълни с масло, защото е казано: комуто масленицата не е пълна, т. е., комуто главата не е пълна със знания, няма да бъде приет в Царството Божие. 10.15-25.





НАГОРЕ